Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Landskrona kan bli elektriskt

Såväl landets enda trådbusslinje som biogasbussarna kan komma att försvinna från stadstrafiken i Landskrona. Foto: Ulo Maasing.

Såväl landets enda trådbusslinje som biogasbussarna kan komma att försvinna från stadstrafiken i Landskrona. Foto: Ulo Maasing.

Busstrafiken i Landskrona kan om några år bli helt elektrisk. På torsdagen ska kommunstyrelsen fatta beslut om en övergång från gasbussar till elbussar. Även landets enda trådbusslinje som finns i staden kan komma att ersättas med batteribussar.

Om politikerna säger ja till förslaget till elektrifiering av stadsbussarna kan Landskrona ha en helt eldriven kollektivtrafik runt årsskiftet 2018/2019.

– Vi är i början av ett gigantiskt teknikskifte när det gäller fordon, både bilar och kollektivtrafik. En helelektrifiering av kollektivtrafiken skulle vara en lösning som är otroligt klimatsmart. Lokala utsläpp från kollektivtrafik elimineras, livskvaliteten lokalt blir bättre och för framtiden är det positivt i ett större sammanhang, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, till Lokaltidningen Landskrona.

Kostnaderna för en elektrifiering väntas delfinansieras av staten genom stadsmiljöavtal vilket skulle ge ett bidrag på 27 miljoner kronor till infrastrukturåtgärder i samband med en elektrifiering.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)