Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökad omsättning, minskad vinst för Nobina

Nobinas koncernchef Magnus Rosén.

Nobinas koncernchef Magnus Rosén.

Nordens största bussoperatör Nobina redovisar en ökad omsättning men samtidigt också ett något svagare resultat för perioden 1 juni – 31 augusti, jämfört med samma tid förra året.Det framgår av Nobinas delårsrapport som presenterades på torsdagsmorgonen.

Nettoomsättningen uppgick till 2 169 miljoner kronor, en ökning med 1,1 procent jämfört med samma period förra året. Rörelseresultatet sjönk till 106 miljoner kronor mot 142 miljoner förra året. För halvårsperioden 1 mars – 31 augusti uppgick nettoomsättningen till 4 445 miljoner kronor mot 4 370 miljoner samma period förra året.

Nobinas koncernchef Magnus Rosén kommenterar resultatet med att det ligger i linje med företagsledningens förväntningar. Det har delvis påverkats av förra årets kontraktsmigreringar, dels av omstruktureringarna av Swebus verksamhet. Sammanlagt ledde detta till att resultatet före skatt under perioden 1 juni – 31 augusti försvagades från fjolårets 107 miljoner till årets 74 miljoner.

När förändringarna av Swebus verksamhet är klara räknar Nobina med att spara 10 miljoner på årsbasis.

Resultatet har också påverkats av att expressbussarna nu skrivs av på kortare tid än tidigare.

– I Finland stärker vi den underliggande lönsamheten ytterligare på en växande marknad, med fortsatt tillskott av extratrafik i Helsingfors i väntan på att den nya tunnelbanan ska stå klar. En annan positiv nyhet är att lönsamheten i den nordiska kollektivtrafikbranschen fortsätter att förbättras.

– Med ett växande behov av smarta mobilitetslösningar i samhället kommer kollektivtrafiken få en allt större betydelse på sikt. Som marknadsledare ska vi ligga i framkant i den utvecklingen. Vi har en väl fungerande affärsmodell och en organisation som på ett innovativt och effektivt sätt förvaltar vårt uppdrag som en viktig samhällsaktör, något som våra aktiviteter under andra kvartalet tydligt visar, skriver Magnus Rosén i sin kommentar till delårsrapporten.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)