Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Realtid på nytt sätt

Svenska Hogia fixar ny lösning för realtidsinformation på bussarna i Köpenhamn ch på Själland. foto: Movia.

Svenska Hogia fixar ny lösning för realtidsinformation på bussarna i Köpenhamn och på Själland. foto: Movia.

Trafikhuvudmannen för Köpenhamn och Själland har i samarbete med svenska Hogia infört ett helt nytt sätt att hantera realtidsinformation till och från sina bussar. Det skapar enligt Hogia nya förutsättningar för hur ansvaret för tekniken i bussarna kan fördelas mellan trafikhuvudmannen och bussoperatörerna, vilket samlat sett medför större frihet och lägre kostnader.

Movia, som ansvarar för busstrafiken i Köpenhamn och Själlandsregionen, har tillsammans med Hogia infört en ny och enklare lösning för att hantera realtidsdata till och från sina 1 600 bussar. Avancerade ombordsystem behövs inte längre för att hålla reda på bussens positionering i förhållande till den planerade rutten. Istället skickas fordonens GPS-koordinatorer till Hogias centrala molnbaserade system där all intelligens finns.

– Med Hogias nya koncept får Movia en möjlighet att göra bra realtidsprognoser och det är inte längre Movias ansvar att utrusta och underhålla bussarna. Som huvudman kan vi samla kontrollen och underhållet av trafikinformationssystemet centralt där resurserna finns och släppa ansvaret för tekniken i bussarna, säger Annette Heckscher, IT-chef på Movia.

Målet är att samtliga av Movias 1 600 bussar skickar sina GPS-koordinatorer en gång per sekund till det centrala systemet, vilket innebär att fler än 100 miljoner dataöverföringar sker varje dygn.

I det centrala systemet finns information om linjeturerna och därifrån görs alla uppdateringar, ändringar och underhåll av systemet. Via molnet uppdateras alla trafikinformationsskyltar i bussarna i realtid, vilket förut kunde ta längre tid då systemen i de enskilda bussarna uppdaterades på plats. Samtliga händelser för alla bussar sparas, vilket ger helt nya möjligheter när det gäller att följa upp vad som händer i trafiken och hur man kan analysera och planera tidtabeller.

– Såvitt vi vet är vi först ut i Europa att med hjälp av Internet of Things revolutionera hanteringen av realtidsdata i den omfattningen. Kollektivtrafiken får en bättre funktion och en tekniskt enklare lösning som ger lägre kostnader, säger Jonatan Hanson, chef för Hogia Public Transport Systems.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)