Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Avtalsklart för kommunala bussförare

Luleå Lokaltrafik är ett av de bussföretag som omfattas av det nya avtalet mellan Kommunal och KFS. Foto: Ulo Maasing.

Luleå Lokaltrafik är ett av de bussföretag som omfattas av det nya avtalet mellan Kommunal och KFS. Foto: Ulo Maasing.

Fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen KFS har skrivit nytt kollektivavtal för buss- och spårvägspersonal i kommunägda trafikföretag. Avtalet gäller för omkring 2 000 trafikanställda, är  treårigt och ger löneökningar enligt det så kallade märket.

På de tre avtalsåren uppgår löneökningarna till 6,5 procent. Fördelningen är 588 kronor från och med den 1 oktober 2017, 601 kronor från och med den 1 oktober 2018 och 586 kronor från och med  den 1 oktober 2019.

Kommunal och KFS var i förhandlingarna eniga om att ob-ersättningen ska höjas, men inte om vilken del av ersättningen ska upp. Därför uppmanas de lokala parterna att skriva lokala avtal om ob-ersättningen, utöver de befintliga avtalen.

En arbetsgrupp ska behandla de individuella lönerna.

I likhet med Kommunals avtal med Sveriges Bussföretag är ramtiden oförändrad. det finns dock en skrivning om att alla förare som kör linjer på högst 50 kilometer, även behovsanställda och dagkommenderade, har rätt till elva timmars dygnsvila.

För förare som kör längre sträckor kan dygnsvilan i enlighet med EU:s kör- och vilotidsregler kortas till nio timmar tre gånger i veckan.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Det är väl förhoppningsvis mera än 88 kr första året…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)