Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt frihet för Luleå

Luleå får också i framtiden sköta sin kollektivtrafik själv. Foto: Ulo Maasing.

Luleå får också i framtiden sköta sin kollektivtrafik själv. Foto: Ulo Maasing.

Luleå kommun får fortsätta att själv bestämma över lokaltrafiken utan att vara underställd länstrafiken. Den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten beslutade på tisdagen att överlämna befogenheten att ingå avtal om lokaltrafiken till kommunen inför att det nuvarande avtalet med Luleå Lokaltrafik AB (LLT) upphör i oktober 2020. LLT är ett av få kommunägda bussföretag i Sverige.

Luleå kommun säger i ett pressmeddelande att man ”välkomnar beslutet som innebär att kommunen även efter 2020 får möjlighet att planera för en fortsatt utveckling av kollektivtrafiken i nära samverkan med övrig samhällsplanering och utvecklingen av ett attraktivt Luleå.”

Det nya avtalet ska gälla från mitten av oktober 2020.

– Nu har vi några år på oss att överväga hur vi på bästa sätt ska nyttja befogenheten vi fått för att utveckla kollektivtrafiken på bästa sätt för Luleås medborgare och besökare, säger Lenita Ericson(S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Luleå.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)