Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Larm på Hälsingebussar efter hot mot förare

Ökad polisövervakning är en av åtgärderna för att få stopp för hot och våld mot nattbussförare i Hälsingland. Foto: Ulo Maasing.

Ökad polisövervakning är en av åtgärderna för att få stopp för hot och våld mot nattbussförare i Hälsingland. Foto: Ulo Maasing.

Överfallslarm, kommer att införas på flera av bussarna i Hälsingland, samtidigt som vissa hållplatser dras in nattetid. Syftet är att öka tryggheten på bussarna sedan det förekommit upprepade hot, rasistiska påhopp och fysiskt våld mot flera bussförare i Hälsingland.

Bussförarnas huvudskyddsombud har tidigare varnat för ett skyddsstopp på nattbussarna om hoten fortsätter. Men nu har Kommunal, kommunen, polisen och arbetsgivaren Mohlins Bussar enats om trygghetsåtgärder som man ska testa, skriver Kommunalarbetaren.

På flera av nattbussarna ska det finnas överfallslarm som är kopplat till ett vaktbolag. Dessutom kommer bussarna nattetid att inte stanna vid flera hållplatser i centrala Hudiksvall. Istället får resenärerna stiga på vid Hudiksvalls resecentrum där det finns väktare i tjänst.

– Tyvärr har de som vill skapa bråk lärt sig att det finns vakter vid resecentrum, så då har de gått till en annan hållplats för att stiga på bussen, säger huvudskyddsombudet Lars Ljungström till Kommunalarbetaren.

Polisen ska också öka sin närvaro vid resecentrum, och de ska även göra spontana kontroller på bussarna under nattetid.  Om en tid ska parterna mötas igen för att bedöma om åtgärderna har ökat säkerheten för bussförarna.

Bussföretaget, Mohlins Bussar, har också begärt att få införa kameraövervakning ombord på bussarna. Hittills har dock länsstyrelsen nekat tillstånd.

Taggat som: , , , , , ,

1 kommentar »

 1. De som bråkar med bussförare och andra måste ha en kraftig blockering. Måste man inte först försöka få dom att FÖRSTÅ att dom inte kommer hem om dom strular med bussförarna? Och att DOM INTE KAN FÅ HJÄLP om dom bråkar med personal på sjukhus, i ambulanser, brandbilar och med poliser? För bråkmakarna blir ”Ökad övervakning” utan förklaringar enbart ännu en upptrappning, ytterligare ett bevis på motsättningar.

  Det kan börja med enkla dekaler. FÖRSLAG, på flera språk: (De måste vara drastiska för att bli snabbt förstådda!)

  RESPEKTERA OSS BUSSFÖRARE!
  Utan oss kanske du inte kommer
  HEM!

  FÖRSLAG till dekaler på utryckningsfordon, på akuter etcetera.

  RESPEKTERA VÅRT ARBETE!¨
  Utan oss kan du riskera att ¨
  DÖ!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)