Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storsatsning på bränslecellsbussar

Domen i Köln. Foto: Ulo Maasing.

Domen i Köln. Foto: Ulo Maasing.

Den tyska staden Köln satsar nu hårt på bränslecellsbussar. Lokaltrafiken i Köln, RVK (Regionalverkehr Köln GmbH) ska år 1919 sätta 30 bränslecellsbussar i trafik och dessutom etablera två tankställen för vätgas. För satsningen har RKV fått ett stöd från regeringen i Berlin på 7,4 miljoner euro (cirka 70 miljoner kronor) inom ramen för ett nationellt innovationsprogram för vätgas- och bränslecellsteknologi.

Man räknar också med stöd på 5,6 miljoner euro från ett EU-projekt kallat JIVE. Det är det största projektet med bränslecellsbussar i Europa. Inom ramen för JIVE har ett antal kollektivtrafikföretag beslutat att gemensamt skaffa 140 bränslecellsbussar och flera tankställen för vätgas.

De 30 bussarna till Köln ska levereras i slutet av 2018 eller början av 2019. RVK har också rätt att utnyttja en option på dwet statliga bidraget och då investera i ytterligare tio bussar som ska sättas i trafik senast år 2020.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)