Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Riksdagsmotion: Prova kundval i kollektivtrafiken

Lotta Finstorp(M). Foto: Ulo Maasing.

Lotta Finstorp(M). Foto: Ulo Maasing.

Det är läge att testa en kundvalsmodell för att utveckla kollektivtrafiken. Det skriver den moderata riksdagsledamoten Lotta Finstorp i en motion till riksdagen. Hon konstaterar att kollektivtrafiklagen från 2012 inte har lett till att ny kollektivtrafik har etablerats på affärsmässiga villkor. En kundvalsmodell där operatörerna får ersäöttning per resenär istället för dagens subventionssystem skulle kunna ge fler resenärer, menar Lotta Finstorp.

Hon skrver att en av orsakerna till den begränsade effekten av marknadsöppningen är att huvuddelen av kollektivtrafiken upphandlas och skattesubventioneras till drygt hälften av kostnaderna, vilket utestänger kommersiella operatörer från marknaden.

Lotta Finstorp hänvisar till en studie som VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, har gjort visar att en lvergång från dagens subventionssystem till en kundvalsmodell, där ersättning utgår per resenär till den operatör som bedriver trafik kan ge ett ökat resande.

Dessutom kan en kundvalsmodell spara pengar eftersom operatören får full frihet att utforma trafiken.

– Därför föreslår jag att regeringen tillsätter en utredning att utforma en kundvalsmodell och konsekvenserna av att införa en kundvalsmodell i kollektivtrafiken, först och främst i form av en pilotstudie i ett eller flera län, skriver Lotta Finstorp.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)