Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bristande kvalitet får Hybricon att byta motorleverantör

Fortsatta kvalitetsproblem med hjulmotorerna får Hybricon att testa annan motorleverantör. Foto: Ulo Maasing.

Fortsatta kvalitetsproblem med hjulmotorerna får Hybricon att testa annan motorleverantör. Foto: Ulo Maasing.

Den svenska elbusstillverkaren Hybricon är på väg att byta leverantör av navmotorer till sina elbussar. Företaget har tidigare haft problem med hjulmotorerna på de bussar man levererat för trafik i Umeå. Trots uppgraderingar som motorleverantören gjort meddelade Hybricon på måndagen att även de uppgraderade hjulmotorerna har visat sig ha kvalitetsbrister. Hybricon ska nu testa nya hjulmotorer från en av världens största underleverantör av drivlinor till fordonsindustrin.

I sin delårsrapport för det andra kvartalet i år meddelade Hybricon att hjulmotorerna i samtliga elbussar skulle uppgraderas under de närmsta månaderna, efter avtal med bolagets leverantör.

Bytet av hjulmotorerna befinner sig i slutskedet men Hybricon kan redan nu konstatera att de inte lever upp till de krav bolaget har för att säkerställa driftsäkerhet. Det kan i sin tur innebära inställda turer och därmed minskade serviceintäkter under innevarande kvartal.

– Resultatet från garantiärendet är under förväntan då de uppgraderade hjulmotorerna visar på snarlika kvalitetsbrister som föregående modell. Vi har därför inlett ett arbete med att testa en ny produkt från en annan leverantör, säger Hybricons vd Johan Suup.

Konstruktionsmässigt rör det sig om att testa en ny drivaxel med tillhörande hjulmotorer som är likvärdiga med Hybricons nuvarande lösning. Dessa kommer att vara fullt kompatibel med elbussarna efter att vissa programvaruuppdateringar skett.

De hjulmotorer som Hybricon hittills har installerat på sina bussar kommer från tyska Ziehl-Abegg.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)