Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Eskilstunas elbussar lockar internationellt

Eskilstuna har idag flest elbussar i trafik av alla svenska städer. Nu börjar trepartssamverkan om elbussarna mellan Transdev, kommun och kollektivtrafikmyndighet tilldra sig internationellt intresse. Foto: Transdev.

Eskilstuna har idag flest elbussar i trafik av alla svenska städer. Nu börjar trepartssamverkan om elbussarna mellan Transdev, kommun och kollektivtrafikmyndighet tilldra sig internationellt intresse. Foto: Transdev.

Eskilstuna, som idag har flest elbussar i trafik av alla svenska städer, börjar nu bli föremål för internationellt intresse. Staden har tolv elbussar i drift och en väl fungerande modell för samarbete mellan kommun, kollektivtrafikmyndighet och trafikföretag. Nu kommer en delegation med franska politiker och tjänstemän på besök för att lära sig av Eskilstunas framgångskoncept.

I slutet av augusti lanserades tio nya elbussar i Eskilstuna. Med totalt tolv blev Eskilstuna därmed den stad i landet med flest elbussar i trafik. Förutom att de är helt fria från utsläpp av koldioxid och kväveoxid är de också tysta och skapar en bättre ljudmiljö i stadstrafiken. Satsningen har möjliggjorts inom ramen för det trepartsamarbete som finns mellan Eskilstuna kommun, Sörmlandstrafiken och operatören Transdev.

Den 9 november kommer en delegation med politiker och tjänstemän från franska Beauvais för att studera hur Eskilstuna arbetar för att utveckla kollektivtrafiken.

– Vi är stolta över att ha flest elbussar i landet och vi är stolta över det trepartsamarbete som gjort det möjligt. Därför känns det bra att kunna visa upp vår modell för andra länder och naturligtvis är det roligt att vårt sätt att arbeta har uppmärksammats internationellt, säger Malin Landin som är kvalitetsutvecklare på Sörmlandstrafiken.

– Beauvais håller på att införa nya elbussar i sin kollektivtrafik och eftersom Eskilstuna är Sverigeledande på området blev det naturligt för oss att erbjuda ett besök för att utbyta erfarenheter och idéer. Transdev är verksamma i 19 länder och vi vill att våra uppdragsgivare ska dra nytta av vår internationella erfarenhet. Vi tror att sådana utbyten är fantastiska verktyg för att utveckla framtidens kollektivtrafik, säger Bengt Karlsson affärschef för Transdev Eskilstuna.

Det krävs en vilja från politiskt håll, men också engagemang och samarbete mellan övriga parter. Just här ligger en stor del av förklaringen till att vi har lyckats så bra, säger Angelina Björklund, kollektivtrafiksamordnare på Eskilstuna kommun.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)