Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Här kommer Mercedes-Benz elektriska stadsbuss

Mercedes-Benz storsäljande stadsbuss Citaro går just nu igenom omfattande tester innan serieproduktionen staartar mot senare delen av nästa år. Bussen har testats såväl norr om Polcirkeln och i sommarhettan i Sierra Nevada, Spanien. Foto: Daimler Buses.

Mercedes-Benz storsäljande stadsbuss Citaro går just nu igenom omfattande tester innan serieproduktionen startar mot senare delen av nästa år. Bussen har testats såväl norr om Polcirkeln och i sommarhettan i Sierra Nevada, Spanien. Foto: Daimler Buses.

Mercedes-Benz, som ingår i Daimler Buses, aviserar redan nu att Mercedes-Benz fullelektriska stadsbuss kommer att ha världspremiär på IAA-mässan i Hannover i september nästa år. Sedan sätts bussen i serieproduktion. Just nu pågår omfattande fälttester med den nya batteribussen som bara delvis är ny. I själva verket handlar det om en fullelektrisk version av Mercedes storsäljande stadsbuss Citaro som hittills har levererats i drygt 50 000 exemplar.

Citaro i fullelektrisk version har framgångsrikt testats i såväl sträng kyla norr om  polcirkeln som i intensiv hetta i Sierra Nevada i Spanien.

Bussen drivs av litiumjonbatterier. Batteripaketet är modulärt uppbyggd, vilket innebär att köparen kan få en individuell lösning, anpassad efter den trafik och de behov man har i just den stadstrafik där bussen ska användas.

Även för laddning kommer Citaro elbuss att erbjudas med en rad alternativ, från depåladdning till flera olika lösningar för laddning under trafiktiden.

Bussen kommer att drivas med navmotorer på bakaxeln. Lösningen har under flera år tillämpats på Citaro G BluTec Hybrid.

En av de stora energislukarna på elbussar är hjälpsystem och klimatkontroll, det vill säga uppvärmning och luftkonditionering. Enligt tillverkaren har man utvecklat ett avancerat system för att kontrollera dessa. Det gör att räckvidden kan utökas utan att batterierna behöver vara större.

Att man på Mercedes-Benz är övertygade om att elbussen kommer att hålla vad den lovar. Därför deltar man redan nu i upphandlingar, nästan ett år innan bussen börjar serieproduceras.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)