Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Luleå Lokaltrafik utbuat av dinosaurie på grund av fossilfrihet

Luleå Lokaltrafiks satsning på fossilfrihet möttes på måndagen av en missnöjd dinosaurie. Foto: LLT.

Nu blir stadsbussarna i Luleå, som körs av Luleå Lokaltrafik (LLT) helt fossilfria och tankas istället med HVO. ”Tack vare det nya bränslet eliminerar vi hela 90 procent av växthusgaserna”, säger Kalle Gramner, vd för LLT. Satsningen presenterades på måndagsförmiddagen och möttes av en missnöjd, demonstrerande dinosaurie.

Satsningen innebär att samtliga LLT:s dieselbussar nu tankas med HVO.

– Vi kommer från och med nu tanka fossilfritt i våra dieselbussar. Vi går över nu till att tanka med HVO 100 och blir därmed 100 procent fossilfria. Det är ett viktigt steg för LLT och för den hållbara staden Luleå. Det här steget ger en stor effekt, vi eliminerar hela 90 procent av växthusgaserna, säger Kalle Gramner.

Bussresenärer i Luleå har den senaste tiden kunnat se bussar med sinosaurier på sidorna.

– Vi vill göra en kampanj som väcker uppmärksamhet och som verkligen når ut med att vi nu kan erbjuda en ännu mer klimatsmart kollektivtrafik. Det har aldrig varit miljövänligare att välja bussen i Luleå. Det är viktigt att vi når ut med det. Med en lekfull kampanj kan vi göra något som kanske uppfattas som tråkigt att vara kul, säger LLT:s marknadschef Anna Kowal Lindbäck.

I kampanjen ingår bland annat filmer där dinosaurier nekas att resa med LLT, för att poängtera att man nu är 100 procent fossilfria. Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå, ser LLT:s val att tanka med HVO 100 som ett viktigt steg för ett hållbart Luleå:

– För att förbättra luftkvaliteten i centrala Luleå och minska klimatpåverkan är det helt avgörande att LLT fortsätter utvecklas. Fossildriften ska successivt fasas ut med andra drivmedel och elbussar. LLT:s bidrag till klimatomställningen av Luleå är centralt. Luleåborna kan nu med gott samvete lämna bilen och resa med bussen för att göra klimatnytta.

Här kan du se LLT:skampanjfilm:

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)