Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snart förbjudet att hålla i handen när man kör

Får inte hållas i handen när man kör fr o m den 1 februari.

Från och med den 1 februari nästa år kommer det att vara förbjudet för fordonsförare att använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning genom att hålla den i handen. Det beslutade regeringen på torsdagen.

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth(S).

I december 2013 infördes en bestämmelse med syftet att minska det trafikfarliga användandet av mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning. Enligt bestämmelsen är det tillåtet för förare att använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning så länge det inte utgör någon trafikfara.

Nu går regeringen ett steg längre och genomför en ändring som innebär att en förare motorfordon inte får använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning på ett sådant sätt att den hålls i handen. Förbudet mot att hålla utrustningen i handen gäller utan att det behöver göras en prövning av om användningen påverkat framförandet av fordonet negativt.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)