Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Största elbussordern hittills för Solaris

Solaris har fått sin största enskilda elbussbeställning hittills. Ordern gäller 25 fullelektriska ledbussar till Bryssel. Bild: Solaris.

Den polska busstillverkaren Solaris har fått sin hittills största enskilda beställning på elbussar. Ordern gäller 25 fullelektriska ledbussar, Solaris Urbino 18, till Bryssel. Leveranserna ska ske under första halvåret 2019.

Affären är värd mer än 21 miljoner euro, det vill säga nästan 210 miljoner kronor. Beställare är lokaltrafiken i Bryssel, STIB.

De första bussarna kommer att sättas i trafik i brjan av 2019, de sista i den här ordern i juni 2019.

Avtalet innebär att Solaris förutom bussarna även ska leverera all laddinfrastruktur i samarbete med det tyska företaget Schaltbau Refurbishment GmbH. I det ingår två depåladdare och två laddstationer i staden där bussarna kan laddas när de trafikerar sin ordinarie linje. Dessutom kommer det i STIB:s depå att finnas 24 laddstationer för depåladdning via pantograf nattetid.

Ordern är den andra elbussordern som Solaris får från STIB i Bryssel. I augusti skrev man ett ramavtal om leverans av sju 8,9-meters elbussar med option på fler bussar. STIB planerar att år 2030 enbart ha elbussar i sin vaagnpark.

Ledbussversionen på 18 meter av Solaris Urbinio Electric finns redan i trafik i Krakow, 20 bussar, och Jaworzno, 9 bussar. Dessutom testas den av lokaltrafiken i Warszawa, medan lokaltrafiken i Barcelona (TMB) har beställt sina tre första bussar.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)