Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Första elbusstaden i Danmark

Roskilde kan bli första stad i Danmark med enbart elbussar i stadstrafiken. Foto: Roskilde Kommune.

Utvecklingen mot en elektrifierad busstrafik rusar nu fram även i Norden. Den danska staden Roskilde, med drygt 50 000 invånare, kan bli först i landet med att enbart ha elbussar i stadstrafiken. Redan nu är det klart att de två tyngsta busslinjerna i staden, 201A och 202A från våren 2019 uteslutande ska trafikeras med elbussar. Satsningen sker i samarbete mellan kommunen och trafikhuvudmannen Movia.

Vid sitt sammanträde den 28 februari ska stadsfullmäktige i Roskilde ta ställning till om även övriga sju stadsbusslinjer ska köras med elbussar.

Movia har nyligen meddelat att man räknar med att tilldela trafiken med elbussar i Roskilde till bussoperatören Umove Øst som är den privata operatör som har vunnit elbusstrafiken i Roskilde. Laddning av bussarna sker i operatörens depå.

– Jag är mycket stolt över att Roskilde har ställt sig i spetsen för en grön omställning av kollektivtrafiken. Vi får mindre buller i staden och resenärerna kommer att uppleva en mycket behaglig resa i bussarna. Samtidigt är det ett viktigt steg i vår klimatstrategi att vi kan köra bussar som varken förorenar med NOx (kväveoxid) eller partiklar lokalt, säger Roskildes borgmästare Joy Mogensen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)