Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina samarbetar med försvaret

Försvarsmaktens personaldirektör Klas Eksell och Nobina Sveriges vd Jan Bosæus har enats om ett samarbete för att trygga de båda aktörernas kompetensförsörjning. Foto: Nobina.

Försvarsmakten och bussoperatören Nobina har inlett ett samarbete som syftar till att ge medarbetare breddade karriärmöjligheter. Genom att göra det lättare för medarbetare att växla arbetsgivare vill parterna underlätta en långsiktig kompetensförsörjning.  Nobina är första företag inom transport- och kollektivtrafiksektorn som skriver en avsiktsförklaring med Försvarsmakten om ett kompetenssamarbete.

Samarbetet innebär att Försvarsmakten ska stödja Nobinas möjlighet att rekrytera medarbetare med militär bakgrund, samtidigt som Nobina vill underlätta för medarbetare som har ett deltidsengagemang inom Försvarsmakten.

Både Försvarsmakten och Nobina vill bidra till ungdomars insteg på arbetsmarknaden, mångfald på arbetsplatserna och möjlighet till karriärväxling genom hela yrkeslivet. Parternas förhoppning är att samarbetet ska bidra till kompetensförsörjningen inom två samhällsviktiga funktioner.

Nobina och Försvarsmakten ska samarbeta kring kompetensförsörjning på olika vis – bland annat genom att underlätta för karriärväxling, använda varandras rekryteringskanaler och arbeta med meritvärdering. Nobina ska exempelvis bidra med kunskap och erfarenhet när Försvarsmaktens förartjänster ska valideras och ”översättas” till civila tjänster.

Nobina har cirka 7 900 anställda i Sverige. Samtidigt har Försvarsmakten många anställda med deltidsuppdrag, och som har rätt kompetens för att bli exempelvis gruppchefer eller bussförare inom Nobina.

– Vi är mycket glada för det här samarbetet, som ger både våra och Nobinas medarbetare en möjlighet till nya meriter och utmaningar. Vi är övertygade om att den kompetens som Försvarsmaktens personal har kommer att uppskattas mycket inom kollektivtrafiken, och vice versa. Det här samarbetet är något som både Försvarsmakten, Nobina, den enskilda individen och samhället vinner på, säger Klas Eksell, Försvarsmaktens personaldirektör.

– Kollektivtrafiken ökar i betydelse i samhället. Det gör att vi kommer att ha stora rekryteringsbehov framöver, samtidigt som vi ställer höga krav på dem vi anställer. Vi tror att det finns många inom Försvarsmakten som passar inom Nobina: ansvarstagande personer med tydliga, goda värderingar som vill göra ett viktigt arbete, säger Jan Bosaeus, vd Nobina Sverige.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)