Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor förarlös satsning planeras i Järfälla

För några veckor sedan inleddes ett pilotprojekt med förarlösa bussar i Kista i norra Stockholm. Nu förbereder Järfälla kommun en omfattande satsning på förarlösa bussar, godstransporter och sophämtning. Foto: Ulo Maasing.

Efter sommaren kommer förarlösa bussar att trafikera Barkarbystaden i Järfälla kommun, nordväst om Stockholm. Barkarbystaden är en helt ny stadsdel som håller på att utvecklas med mängder av bostäder och även en handelsplats. Till en början är det tänkt att förarlösa bussar ska köra mellan handelsplatsen och Barkarbystaden. Men siktet är inställt på mycket mer trafik.

Förarlösa bussar ska om några år köra till Kista, men också transportera varor och hämta sopor i Barkarbystaden. De tysta fordonen ska kunna hämta avfallet mitt i natten, utan att störa människor.

På onsdagen gjorde kommunen, Barkarby Science och andra intressenter en rundresa genom Barkarbystaden för att kartlägga möjligheterna för självkörande bussar som en permanent trafikläsning. Den trafik som startar i höst kommer mest att vara en försöksverksamhet som avlöser det nuvarande försöket med förarlösa bussar i Kista.

– Barkarby Science är ett unikt samarbete mellan näringsliv, akademi och kommun i syfte att utveckla och implementera framtidens lösningar inom stadsbyggnad, mobilitet och energi. Nu undersöker vi möjligheterna för autonom busstrafik i Järfälla som ett komplement till dagens konventionella transportlösningar, säger kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, Claes Thunblad (S).

Kommunens förhoppning är att kunna bygga ut trafiken med självkörande bussar till Kista inom två år, det vill säga innan tunnelbanan byggs ut till Barkarbystaden. Inom några år hoppas kommunen också att större, självkörande bussar ska finnas att tillgå än de småbussar som används idag och som har plats för elva passagerare.

Med byggföretaget Skanska, som arbetar med utbyggnaden av Barkarbystaden, har kommunen skrivit ett avtal där byggföretaget har som en av sina uppgifter att ta hänsyn till infrastrukturen för autonoma bussar.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)