Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökad turism trots svalare grannar

Turismen i Sverige fortsatte att öka under 2017.Foto: Ulo Maasing.

Turismen i Sverige fortsatte att öka under 2017. Ett svalare intresse från de nordiska marknaderna vägdes upp av fler långväga besökare. Övernattningarna ökade med två procent jämfört med år 2016 till totalt 63 miljoner övernattningar förra året, rapporterar Tillväxtverket.

Utländska besökares övernattningar i Sverige ökade totalt med fyra procent, medan de svenska ökade med en procent. Det är framför allt de utländska marknaderna utanför Norden som växer. USA och Kina har vuxit oavbrutet sedan 2010. Under 2017 ökade antalet amerikanska besökare med 44 procent, kinesiska besökare med 13,6 procent och nederländska besökare med 12,3 procent.

Sveriges fem största turistlän. Antal gästnätter samt skillnad, jämfört med år 2016. Diagram: Tillväxtverket.

Samtidigt minskar antalet besökare från Norge och Finland. Norge är den enskilt största utländska marknaden med närmare 20 procent av de utländska gästnätterna. Antalet norska besökare sjönk med 1,1 procent och antalet finska besökare med 2,9 procent 2017. Fler besökare kom från Danmark, en uppgång med en procent jämfört med året innan.

Regionerna hade en varierande utveckling. De stora turistmagneterna Stockholms län och Västra Götaland ökade med 4,6 procent respektive 2,2 procent. En uppstickare bland länen är Västmanland, där ökade antalet gästnätter med 22,9 procent.

I Uppsala och Gotlands län minskade antalet gästnätter totalt. Gotland ökade dock antalet gästnätter från utländska besökare med tio procent under 2017.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)