Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skenande tågkostnader dyra för skattebetalare

Region Jönköpings län klarar inte sitt eget mål att 50 procent av kostnaderna för kollektivtrafiken ska finansieras via biljetterna. Foto: Ulo Maasing.

En allt större del av kostnaderna för kollektivtrafiken i Jönköpings län måste täckas via skattsedeln. Biljettintäkterna räcker inte alls till för att klara regionens mål om en självfinansieringsgrad på 50 procent, alltså att hälften av kostnaderna för trafiken ska täckas av biljettintäkter och hälften via skattsedeln. Det är framför allt kostnaden för tågtrafiken i länet som har ökat de senaste åren.

Revisorerna i Region Jönköpings Län granskade i höstas kollektivtrafiken i länet. Den granskningen resulterade i en besk kritik mot länets trafikpolitiker:

”Revisorernas övergripande bedömning är att nämnden för trafik, infrastruktur och miljö inte vidtar tillräckliga åtgärder för att säkerställa att målet om en självfinansieringsgrad om 50 procent nås. Revisorerna gör bedömningen att nämnden framför allt strävar efter att nå målet  om ett ökat resande, vilket sker på bekostnad av självfinansieringsgradsmålet”, heter det i revisionsrapporten.

Självfinansieringsgraden för kollektivtrafiken i Jönköpings län har minskat kraftigt under senare år. Diagram: Regionrevisionen, Region Jönköpings Län.

Under de senaste åren har andelen skattepengar till kollektivtrafiken legat långt från målet. I fjol finansierades trafiken till 66 procent via skattsedeln och i planen för 2018 räknar man med att komma ner till 60 procent.

Den politiker som har huvudansvaret för kollektivtrafiken i regionen är det centerpartistiska regionrådet Rune Backlund.

– Saker har ändrats så vi behöver diskutera att skjuta till mer från det offentliga. Vi ligger 10 procent fel och vi ser nu inte att det går att komma till hälften hälften. Det 50-procentiga målet innefattade statsbidrag som inte längre finns, kostnaderna har ökat och kommer att fortsätta öka. Det går inte att öka biljettpriserna så mycket att det skulle täcka ökade kostnader, säger han till Jönköpings-Posten.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)