Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordmånga reste med Tallink Silja

Tallinks fartyg Baltic Queen. Foto: Tallink.

2017 blev det bästa året hittills när det gäller antalet passagerare på Tallinks och Silja Lines fartyg. Under året reste över 9,8 miljoner passagerare med fartygen, vilket har bidragit till avsevärt ökade intäkter för koncernens restauranger och butiker som omsatte nästan 537 miljoner euro, cirka 5,4 miljarder kronor. Tallink Grupp hade i fjol en rekordomsättning på 967 miljoner euro (cirka 9,8 miljarder SEK) och koncernens nettoresultat för 2017 uppgick till totalt 49 miljoner euro (cirka 495 miljoner SEK).

Jämfört med föregående räkenskapsår ökade koncernens omsättning med 3,1% och nettoresultatet med 11,8%. Det som främst drev den ökade omsättningen under 2017 var en positiv utveckling på flera av bolagets rutter och segment under året. Lanseringen av Tallinks nyaste fartyg, Megastar, på rutten Tallinn – Helsingfors i början av året ökade kapaciteten och förbättrade effektiviteten på den rutten.

Frakten var ett särskilt glädjeämne för Tallink Grupp. Fraktvolymerna ökade med 11,0 procent och fraktintäkterna med 13,3 procent till 117,7 miljoner euro.

På linjerna Stockholm – Riga och Stockholm – Tallinn ökade antalet passagerare. På den senare injen reste mer än en miljon passagerare, vilket är nytt rekord för linjen.

Ökningen av antalet passagerare har haft en positiv inverkan på intäkterna från bolagets restauranger och butiker, vilket ökade med 15,3 miljoner euro (cirka 155 miljoner SEK) jämfört med året innan,Totalt blev intäkterna från restauranger och butiker ombord 536,7 MEUR för helåret, vilket motsvarar cirka 495 miljoner SEK.

Biljettintäkterna ökade med 6,7 miljoner euro (cirka 68 miljoner SEK) till totalt 242,7 miljoner euro för helåret, det vill säga cirka 2,45 miljarder SEK.

Här är rekordsiffrorna för Tallink Grupp under 2017:
Rekord i antal transporterade passagerare under ett år; 9,8 miljoner
Störst antal transporterade passagerare på ett fartyg under ett år; över 2 miljoner med Megastar
Högsta noterade omsättning någonsin; 967 MEUR
Flest antalet genomförda resor på ett år; 9 966 resor
Största antal fraktenheter transporteras under ett år; 364 000 enheter

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)