Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor elbussupphandling i Umeå

En av de elledbussar från Hybricon som idag rullar i Umeå. Nu upphandlar Umeå kommun ett 25-tal elledbussar som ska sättas i trafik sommaren 2019. Foto: Ulo Maasing.

Nu genomför Umeå sin stora upphandling av elbussar. Upphandlingen ska vara klar under senvåren i år och omfattar cirka 25 snabbladdade elbussar. När dessa sätts i trafik kommer Umeå att ha mer än 30 fullelektriska bussar i stadstrafiken, den så kallade Ultratrafiken.

Idag finns nio elbussar i trafik i Umeå. Dessa ska kompletteras med cirka 25 elektriska ledbussar i den stora elbussatsning som Umeå har planerat sedan flera år tillbaka. Samtliga bussar som upphandlingen gäller är således 18 meter långa ledbussar.

Upphandlingen av de nya elbussarna pågår just nu och anbuden ska vara inne senast den 12 mars. Bussarna ska vara snabbladdade och bussleverantören ska också leverera laddstationerna. De elbussar om idag rullar i Umeå är levererade av Hybricon med säte i Holmsund, strax utanför Umeå.

Fredrik Forsell, kollektivtrafikchef i Umeå, uppger för bussmagasinet.se att kommunen räknar med att fatta tilldelningsbeslut i månadsskiftet april/maj och att bussarna ska sättas i trafik i juni 2019.

Umeå kommer då att ha den största flottan av elbussar i Sverige.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)