Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Karlstadsbuss försvinner och regionen tar över

Karlstadsbuss försvinner och ersätts av en ny, regional kollektivtrafikmyndighet. Foto: Karlstadsbuss.

Karlstadsbuss försvinner vid årsskiftet som huvudman för kollektivtrafiken i Karlstad. Istället ska en regional kollektivtrafiknämnd ta över ansvaret för all regionaltrafik och tätortstrafik i hela det nuvarande Värmlands län. På ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i Karlstad godkände politikerna i kommunen förslaget om en kollektivtrafiknämnd. Karlstadsbuss har under många år legat i topp när det gäller kundnöjdhet och ökat resande i svensk kollektivtrafik.

Region Värmland har tagit fram ett förslag till hur den nya organisationen för kollektivtrafiken i länet ska skötas och finansieras när den nya regionbildningen träder i kraft nästa år. Förslaget, som nu alltså kommunstyrelsen i Karlstad har sagt ja till, innebär bland annat att det hos den nya regionkommunen ska inrättas en kollektivtrafiknämnd som ska ansvara för all regional- och tätortstrafik i hela länet.

De uppgifter som i dag skötas av Värmlandstrafik AB och Karlstads kommun ska istället skötas av den nya nämnden. Kostnaderna för driften av verksamheten ska finansieras genom en skatteväxling mellan kommunerna och regionkommunen som sinnebär att landstingsskatten höjs och kommunalskatten sänks, med motsvarande belopp.

Men även om Karlstadsbuss försvinner vill kommunen slå vakt om de framgångar som man haft. Det gäller både taxestruktur och drivmedelsval för tätortstrafiken. Och dessutom vill man att ett särskilt utskott ska inrättas hos den nya kollektivtrafikmyndigheten med uppgift att påverka utformningen av tätortstrafiken.

Kommunfullmäktige har det slutliga avgörandet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)