Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljonkrav för otillåten direktupphandling av sjukresor

Krävs på miljon av Konkurrensverket.

Konkurrensverket kräver kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, Din Tur, på en miljon kronor i böter för en otillåten direktupphandling. Anledningen är att Din Tur förlängde ett avtal för sjukresor och annan särskild kollektivtrafik i Sollefteå utan upphandling enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.

Det företag som fick förlängt avtal var Unicato, men förlängningen överklagades av Sollefteå taxi som också fick rätt i sak att det handlade om en otillåten direktupphandling. Både Kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen ansåg samma sak och nekade Din Tur prövningstillstånd.

Däremot upphävdes inte avtalet eftersom det hade äventyrat sjuktransporterna utan fick gälla ”av tvingande hänsyn till ett allmänintresse”.

Nu kräver Konkurrensverket Din Tur på en miljon kronor i böter. Att Konkurrensverket har lagt sig så pass högt beror bland annat på att kontraktsvärdet är 20 miljoner, men också på att Din Tur för tre år sedan också gjorde en otillåten direktupphandling. Då gällde det en upphandling av biljettsystem där även länstrafikbolaget i Västerbotten gjorde sig skyldigt till en otillåten direktupphandling.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)