Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Paris utreder fria kollektivresor

Paris utreder möjligheten att införa nolltaxa i kollektivtrafiken 2020. Foto: Ulo Maasing.

Paris kan komma att införa nolltaxa i kollektivtrafiken år 2020. Den franska huvudstadens socialistiska borgmästare Anne Hidalgo har beslutat att tillsätta en utredning för att se på möjligheterna att införa fria resor i kollektivtrafiken. Men samtidigt reserverade hon sig när hon presenterade planerna på en utredning på måndagen. Avgiftsfri kollektivtrafik kommer bara att införas om det håller ekonomiskt, framhöll Hidalgo och medgav samtidigt att ”idag är det inget som säger att det kommer att bli möjligt”.

En av de utmaningar Hidalgo står inför när det gäller nolltaxan är hur de 3,8 miljarder euro (cirka 38 miljarder kronor) som Parisborna idag betalar för sina resor varje år ska täckas.

En annan utmaning är att ansvaret för kollektivtrafiken ligger hos regionen Ile-deFrance, närmare bestämt Ile-de-France Mobilites vars ordförande är Valerie Pecresse, en politiker på högerkanten. De båda kvinnorna möts mycket sällan öga mot öga.

Trots det vill Hidalgo utreda möjligheterna att införa nolltaxa i kollektivtrafiken år 2020, samma år som hon ska kämpa för att bli omvald.

I en intervju i tidningen Les Echos sa Hidalgo att ”frågan om fria kollektivresor är en nyckelfråga när det gäller att åstadkomma en mobilitet i staden där förorenande bilar inte längre har en central roll”.

Hidalgos utspel möttes av skepsis från oppositionen.

– Vem ska betala notan, undrade t ex Alexandre Vesperini, ledamot i stadsfullmäktige och medlem av en grupp som stöder president Macron.

Men fria resor kan ändå komma för vissa grupper. Stadsfullmäktige ska t ställning till ett förslg att månadskortet ska vara gratis för personer över 65 år och med en månadsinkomst under 2 200 euro (cirka 22 000 kronor).

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)