Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skärpt ansvar för beställare av busstransporter

Alla som yrkesmässigt beställer persontransport med buss eller txi omfattas av det nya beställaransvaret. Det gäller oavsett var i ”beställarkedjan” man befinner sig. Foto: Ulo MAasing.

Från den första juli kommer ansvaret för beställare av transporter att skärpas. Det gäller både beställare av persontransporter med buss och taxi och godstransporter. Regeringen kommer inom kort att lägga ett förslag om det skärpta beställaransvaret på riksdagens bord.

Bakgrunden är de problem som idag finns med olagliga yrkestransporter, osund konkurrens och företag som dumpar villkoren, främst när det gäller godstransporter men även inom persontrafik. Nu kommer det att krävas att företag och myndigheter som beställer transporter blir skyldiga att kontrollera att dessa transporter är lagliga.

Alla som yrkesmässigt beställer en persontransport eller varutransport omfattas av de nya kraven, oavsett var i avtalskedjan man befinner sig.

Yrkesmässiga beställare som exempelvis myndigheter som beställer persontransporter – både buss och taxi – har också ansvar att kontrollera att transporten är laglig.

Den som inte kontrollerar att transporten är laglig kan få böter eller fängelse i högst ett år. Privatpersoner som beställer en transport, till exempel en taxi, omfattas dock inte av kravet att kontrollera det anlitade företaget.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)