Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo tar över efter konkurrentflopp

Volvo får levererra elbussar till Drammen i Norge sedan holländska busstillverkaren Ebusco inte klarat att leverera, trots att bussarna skulle varit på plats hösten 2017. Foto: Volvo Bussar.

Det blir Volvo Bussar som ska leverera elbussar till den norska staden Drammen. Detta sedan den holländska busstillverkaren Ebusco, vars bussar till största delen är byggda av kinesiska Golden Dragon, har misslyckats med att leverera elbussar i tid. Trafikhuvudmannen Brakar har nu sagt upp sitt avtal med Ebusco om att köpa elbussar från företaget.

Ebusco skulle ha levererat elbussarna till Brakar för trafik i Drammen under hösten 2017. Brakar har nu brutit avtalet med Ebusco eftersom man inte klarat att leverera bussarna inom avtalad tid och enligt de villkor som gäller för offentlig upphandling.

Därför får Volvo Bussar, som kom tvåa i upphandlingen, beställningen på sex elbussar som ska levereras i januari nästa år och därefter sättas i drift. Elbussarna säljs  av Volvo i form av en komplett, nyckelfärdig lösning, där Volvo tar hand om allt underhåll av både fordon och batterier för en fast månatlig kostnad.

Laddstationerna från Siemens för snabbladdning av bussarna är redan på plats vid ändhållplatserna i Drammen och Mjøndalen. Bussarna klarar att köra en sträcka på 30 kilometer mellan laddningarna som tar cirka sex minuter. Bussarna använder sig av lokalproducerad ren och förnyelsebar el.

Värdet på avtalet är 35,5 miljoner norska kronor. Beloppet ligger innanför ramen för satsningen på elbussar i Drammen och Brakar behöver därför inga ytterligare medel för affären med Volvo.

– Först och främst är vi nu glada för att ha en ny leverantör av elbussar på plats, säger Brakars vd Terje Sundfjord.

– Det är olyckligt för både våra kunder, Brakar och samhället i Drammenområdet att elbussarna har blivit så försenade. Vi har agerat så snabbt vi har kunnat och i linje med de regler för offentlig upphandling som Brakar måste följa.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)