Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya lagar för paketresor och resegaranti

En turistbuss från svenska Carlstens på nattlig färd i Berlin. Både researrangörer och resenärer berörs av de nya lagar om paketresor och resegaranti som börjar gälla den 1 augusti. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen la på torsdagen fram de väntade nya lagförslagen som gäller paketresor och resegaranti. De nya lagarna börjar gälla den 1 augusti i år om riksdagen säger ja till dem. Med de nya lagarna kommer konsumenternas ställning att stärkas, men det nya regelverket innebär enligt regeringen också förbättringar för de företag som arbetar på resemarknaden. Bland annat gör regeringen bedömningen att det nya regelverket kommer att avsevärt sänka reseföretagens kostnader för resegarantier.

Bakgrunden till den nya paketreselagen är att allt fler resenärer numera bokar sina resor på nätet och att många reseföre3tag ger kunderna möjlighet att på ett annat sätt än tidigare skräddarsy sina resor till paket som paket som passar just dem.

– När man bokar sin semester ska man känna sig trygg och säker, därför stärker regeringen nu skyddet för resenärer som bokar en paketresa, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon(S).

– Det nya regelverket innebär såväl förbättringar för företagen som ett stärkt konsumentskydd på resemarknaden. Regeringens förslag innebär att reseföretagens kostnader för att ordna resegarantier bör kunna sänkas avsevärt mot i dag, säger konsumentminister Per Bolund(MP).

Den nya paketreselagen innebär att lagskyddet kommer att gälla fler resenärer än idag. Det gäller till exempel resor som sätts ihop av resenären själv eller om resenären ber ett reseföretag om hjälp. Kombinationer av resetjänster som köps från olika företag ska också kunna utgöra en paketresa.

Vad som kan ingå i en paketresa utvidgas. En paketresa kan till exempel bestå av bussresa och ett inträde till en fotbollsmatch eller en konsert.

Dessutom förstärks kraven på att resenären ska få förhandsinformation om paketresan. Resenären får rätt att avbeställa paketresan innan den har påbörjats. Kraven blir hårdare på arrangören att se till att paketresan fullgörs. Vidare ges resenären en rätt till inkvartering, när hemtransport inte kan ordnas. Arrangören blir också skyldig att ge resenären lämplig assistans när resenären befinner sig i svårigheter.

I den nya lagen finns även regler för resenärer som köper ett sammanlänkat researrangemang. Dessutom införs regler om att resenären ska ha rätt till skadestånd för bokningsfel.

När det gäller den nya resegarantilagen föreslår regeringen att resegaranti ska kunna ordnas i olika former så att aktörerna har möjlighet att välja den lösning som passar bäst för deras verksamhet. Därmed stärks enligt regeringen exempelvis resenärens skydd om resan inte kan genomföras på grund av en arrangörs konkurs.

Resegarantin ska säkra att resenären får tillbaka sina pengr om resan inte genomförs till följd av insolvens hos arrangören eller den näringsidkare som förmedlat ett sammanlänkat researrangemang.

Resegarantin ska också säkra hemtransport för resenären och, om det behövs, inkvartering i avvaktan på hemtransport.

Vi återkommer med Sveriges Bussföretags kommentarer till regeringens lagförslag.

Det fullständiga förslaget till ny paketreselag kan du ladda ner här. Förslaget till resegarantilag kan laddas ner här.

Share Dela

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)