Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris söker nya ägare

Den polska busstillverkaren Solaris kan vara på väg att säljas. Företaget har bland annat en stark ställning på elbussmarknaden i Europa. Foto: Ulo Maasing.

Den polska busstillverkaren Solaris kan vara på väg att byta ägare, skriver den polska affärstidningen Dziennik Gazeta Prawna. Tidningen hänvisar till fyra av varandra obereonde källor. Solaris är idag ett renodlat familjeföretag, ägt av grundarna, det äkta paret Solange och Krzysztof Olszewski.

Solange och Krzysztof Olszewski är båda 67 år. Samtidigt som de sannolikt är intresserade av att dra sig tillbaka står Solaris inför ett stort investeringsbehov, inte minst i samband med satsningar på elbussar där företaget är en av de ledande i Europa.

Gazeta Prawnas källor uppger att Solaris ägare är intresserade av att sälja av personliga skäl. Enligt tidningen är ägarna intresserade av att i första hand finna en aktör som är beredd att köpa samtliga aktier i Solaris, men man kan också tänka sig också andra lösningar.

Gazeta Prawna uppger att det finns sju aktörer som gör en due diligence av Solaris, dvs undersöker Solaris ekonomi och finanser på djupet. När due diligence-processen är avslutad väntar ägarna på konkreta bud. Enligt tidningens källor finns bland de aktörer som genomför due diligence såväl industriella som finansiella investerare, liksom den statliga polska investeringsfonden med partners. Bland intressenterna uppges aktörer från Turkiet och Kina finnas.

Enligt Gazeta Prawnas källor kan ett beslut om ett ägarskifte i Solaris komma i maj eller juni, men en uppgörelse under april är inte utesluten. Vem som slutligen kommer att ta över Solaris beror sannolikt inte bara på priset utan också på hur de nya ägarna kan utveckla företaget. Det kan också bli så att Solange och Krzysztof Olszewski inte säljer hela verksamheten utan tar in en minoritetsägare eller överlåter ledningen av företaget till personer utanför familjen.

Solaris grundare Krzysztof Olszewski har en bakgrund inom Neoplan i Polen. 1999 introducerades låggolvsbussen Urbino av företaget som blev helt självständigt år 2001 under namnet Solaris Bus & Coach. Företaget tillverkar även spårvagnar.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)