Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Brist på arbetskraft bromsar tillväxt i turismen

Turister i Stockholm köar för en tur med en sightseeingbåt. Foto: Ulo Maasing.

Möjligheten att få tag i lämplig arbetskraft är det största hindret för turismföretagens tillväxt och utveckling. Mer än en tredjedel av turismföretagen ser bristen på arbetskraft som ett stort hinder. Hälften av de företag som under de senaste tre åren har försökt rekrytera medarbetare upplevde hälften det som ett stort hinder att hitta sökande med tillräcklig yrkeserfarenhet. Störst är problemet för turismföretag inom Hotell och restaurang samt Bygg. Det visar en färsk rapport från Tillväxtverket, Vardag och framtid för turismföretagen.

Rapporten visar att tillväxtviljan bland turismföretagen är högre än genomsnittet för små och medelstora företag i Sverige. Hela 80 procent av turismföretagen vill växa, 50 procent genom att både öka omsättningen och anställa ny personal.

Ett hinder för tillväxt är att turismföretagen inte får tag i rätt personal.

Med sin relativt höga andel företagare och anställda med utländsk bakgrund, särskilt inom Transport och Hotell och restaurang är besöksnäringen viktig för mångfald och integration på den svenska arbetsmarknaden, konstaterar rapporten.

Där slås det också fast att trots en stark trend med ett ökat resande globalt och ökande omsättnings- och sysselsättningssiffror nationellt så minskar också andelen turismföretag som tror på ökad omsättning och lönsamhet på tre års sikt.

Rapporten baseras på undersökningen Företagens villkor och verklighet 2017 som omfattar 10 000 små och medelstora företag.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)