Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bugg i biljettsystem – resenärer har åkt för billigt sedan 2014

Den som reser med Länstrafiken Örebro och betalar biljetten via länstrafikens app kommer betydligt billigare undan än den som betalar med reskassa. Så ska det inte vara, men så har det varit sedan 2014. Foto: Alexander von Sydow.

Den som reser med Länstrafiken i Örebro kommer billigare undan om han eller hon reser på enkel biljett köpt i appen istället för med länstrafikens reskassa. Så ska det inte vara. Men så har det varit sedan 2014, rapporterar SvT Nyheter Örebro. För en enkelresa som ska kosta 49 kronor har resenären bara behövt betala 34 kronor. Orsaken är en bugg i länstrafikens system. Och ingen vet hur mycket pengar som Länstrafiken i Örebro har förlorat på buggen under åren.

De olika systemen för att betala för en resa med Länstrafiken Örebro ska vara likvärdiga. Resan ska kosta lika mycket, vare sig man betalar i länstrafikens app eller med reskassa. Men så har det inte fungerat sedan systemen infördes 2014.

– Det tog ett tag innan vi blev varse att det fanns ett problem. Sedan dess har vi försökt arbeta för att rätta till felet, säger Dan Höijer Stagnell, sektionssamordnare på Region Örebro län till SvT Örebro.

Felet har tagit sig uttryck i att den som betalar med reskassa får betala rätt pris, medan den som betalar i appen får betala ett lägre pris. En enkelresa som exempelvis kostar 49 kronor med reskassan kostar bara 34 kronor i appen – trots att det rätta priset även där är 49 kronor.

– Det hela är ett komplext problem, säger Dan Höijer Stagnell till SvT Örebro.

– Systemet med reskassa beräknar avgiften på ett annat sätt än i appen och vi har inte fått dem funka ihop. Trots flera programuppdateringar så dyker problemet upp igen.

Tidigare såg man inte buggen som något större problem eftersom endast ett fåtal resenärer använde appen. Men länstrafiken har försökt få allt fler att använda appen, och med det har allt fler kunnat res för billigt. Omfattningen på de oavsiktligt rabatterade resorna är dock oklar.

– Den senaste tiden har vi sett en explosionsartad användning av appen vilket i sin tur gör att det är allt fler som betalar ett alldeles för lågt pris på bussen. Nu håller vi på att testa den senaste uppdateringen av programvaran och efter sommaren ska problemet förhoppningsvis vara åtgärdat, säger Dan Höijer Stagnell till SvT Örebro.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)