Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norrbottniska inlandslinjer hotas av nerläggning

Ekonomin för Länstrafiken Norrbotten tyngs bland annat av förluster för Bussgods. Foto: Ulo Maasing.

Fyra stomlinjer i Norrbottens inland hotas av nerläggning sedan Länstrafiken i Norrbotten redovisat en brakförlust förra året. Det gäller linjer som har lägst kostnadstäckning, alltså linjer där biljett- och godsintäkter är som lägst och den del av kostnaderna som finansieras via skattsedeln är som högst.

Enligt Norrbottens Media är de nerläggningshotade linjerna Sorsele-Arvidsjaur (6,81 procents kostnadstäckning), Arvidsjaur-Malå (7,82 procents kostnadstäckning), Råneå-Sunderby sjukhus (12,49 procents kostnadstäckning) och Piteå-Arvidsjaur (18,61 procents kostnadstäckning).

Dessutom ligger även linjen Piteå-Jokkmokk, som har 21,32 procents kostnadstäckning, i farozonen.

Det har dessutom visat sig att Länstrafiken Norrbotten i fjol inte spräckte budgeten med 20 miljoner kronor som vi tidigare rapporterat utan med 22,25 miljoner. Bland annat tyngs ekonomin av att Bussgods Norrbotten går med 4,5 miljoner i förlust, samtidigt som verksamheten konkurrerar med andra godstransportörer.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)