Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norska och danska städer köper elbussar från Volvo

Till Lillehammer ska Volvo leverera depåladdade elbussar. Foto: Volvo Bussar.

Elektrifieringen av stadsbusstrafiken i de nordiska länderna tar nu raska steg. Nästan dagligen kommer det rapporter om satsningar på olika håll. Senast i raden av städer som börjar växla in på elbussar är norska Lillehammer och danska Århus.

I Lillehammer har Volvo Bussar fått en order på två elbussar av modellen Volvo 7900 Electric. Ordern kommer från trafikhuvudmannen Opplandstrafikk och innebär premiär för elbussar i Lillehammer.

Bussarna ska under två år testas i trafik på på linjerna 2, 3, 4 och 5 i Lillehammer. Bussarna ska levereras under det andra kvartalet 2019 och trafiken skötas av Unibuss. Efter testperioden är planen att bussarna ska gå i reguljär trafik.

Bussarna ska laddas i depå med CCS- laddare 150 kW. CCS-laddaren levereras av ABB. Energiförbrukningen för Volvos elbuss är cirka 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss.

Även den danska staden Århus tar nu sina första steg mot elektrifiering. Där ska det kommunala bussföretaget Aarhus Sporveje i samarbete med Midttrafik och Århus kommun elektrifiera en första busslinje i staden med fyra elbussar. Den aktuella linjen är 15 kilometer lång.

Även här här Volvo Bussar leverantör och modellen är samma som i Lillehammer. Men här ska laddning ske via pantograf vid en ändhållplats.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)