Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stadsbor vill ha fossilfri kollektivtrafik

Fosilfri kollektivtrafik som drivs med förnybar el prioriteras av många svenskar. Bilden visar en av Transdevs elbussar i Eskilstuna. Foto: Transdev.

Satsningar på förnybar energi och fossilfri kollektivtrafik hamnar i topp i en stor undersökning som Världsnaturfonden, WWF, har låtit göra bland stadsbor i fyra länder: Sverige, Indien, USA och Mexiko. Bland de åtgärder som invånarna vill prioritera under de kommande fyra åren är  ökad användning av och investering i förnybar energi (37 % i Sverige), satsningar på fossilfri kollektivtrafik (25 % i Sverige) och bättre cykelvägar (21 % i Sverige), framgår det av underökningen.

– Eftersom städerna redan idag orsakar över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen är det viktigt med en snabb omställning om vi ska uppnå Parisavtalet. I Sverige vill WWF se 100 procent förnybar energi och en fossilfri fordonsflotta redan 2030, så den kommande mandatperioden är betydelsefull, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.

Samtidigt som nio av tio svenskar instämmer helt eller delvis i påståendet att det är mycket viktigt att deras stad är hållbar, upplever knappt fyra av tio att de har makt att påverka beslutsfattarna i den riktningen. Här skiljer sig svenskarna från övriga länder där invånarna upplever sig ha större makt att påverka.

De fyra främsta åtgärderna som svenskarna uppger att städerna bör satsa på för att bli mer klimatsmarta och hållbara de kommande fyra åren är:
1. ökad användning av och investeringar i förnybar energi, som sol och vind (37%)
2. minskat matsvinn (30%)
3. ökade möjligheter tillhållbar konsumtion (27%)
4. fossilfri kollektivtrafik (25%).

Den upplevda makten att påverka lokala beslutsfattare mot en mer hållbar stad skiljer sig mellan länderna: Högst inflytande anser sig de svarande ha i Indien (60 %) följt av 47% i USA, 41% i Mexiko och lägst i Sverige (39 %).

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)