Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Batteridriven långfärdsbuss kommer i USA

Amerikanska MCI, en del av Nordamerikas största busstillverkare, räknar med att ha sin helelektriska långfärdsbuss i produktion i januari 2020.

I januari 2020 räknar den amerikanska busstillverkaren MCI (Motor Coach Industries) med att starta serieproduktionen av sin långfärdsbuss J4500 i batteridriven version. MCI är ett dotterbolag till Nordamerikas största busstillverkare New Flyer Industries. MCI avslutade i förra veckan den första testfasen med en prototyp till J4500e. Enligt företaget fungerade bussen problemfritt både i låga hastigheter och i kontinuerlig hög fart (113 km/tim) på långa motorvägssträckor. Redan nu tar företaget emot order på den nya, batteridrivna långfärdsbussen.

Själva drivlinan kommer från Siemens och är anpassad för långväga trafik. Batterierna är nickel-kobolt-manganbatterier på 450 kWh och kan laddas i depå på tre timmar. MCI planerar att använda samma batteriplattform för sina förortsbussar.

– Vi är enormt belåtna med testresultaten, säger MCI:s vice vd JP Pelletier.

– Den nya, helelektriska J4500e hade en mycket smidig kraftöverföring med imponerande acceleration, lätthanterlighet och kvalitet för resande.

Bussen kan fås för depåladdning, laddning längs linjen eller med flera laddningslösningar.

MCI kommer nu att flytta sina tester med elbussen till norra Kalifornien där både offentligägda och privata bussoperatörer är intresserade av fullelektriska lösningar för sina viktigaste kunder, inte minst de stora IT- och teknologiföretagen i Silicon Valley som ofta har egna busslinjer för att transportera sina anställda till och från jobbet.

New Flyer med dotterbolag är Nordamerikas största busstillverkare med anläggningar i USA och Kanada och närmare 6 000 medarbetare.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)