Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tre Sörmlandsstäder elektrifieras när Nobina tar hem miljardavtal

Nobina vinner miljardavtal i Sörmland.

Nobina har vunnit den upphandling av busstrafiken i västra och södra Sörmland som Sörmlands kollektivtrafikmyndighet avgjorde på onsdagen. Avtalet är värt cirka 2,6 miljarder kronor. Det tioåriga avtalet innebär bland annat att stadsbusstrafiken i Katrineholm, Flen och Nyköping kommer att köras med elbussar. Avtalet börjar gälla i augusti nästa år och omfattar totalt 145 bussar av olika storlek.

Upphandlingen gällde den tidtabellslagda linjetrafiken inom den allmänna kollektivtrafiken i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta, dvs Södra Sörmland, samt Katrineholm, Vingåker och Flen (Västra Sörmland).

Totalt lämnade åtta trafikföretag anbud. Samtliga åtta lämnade anbud på Västra Sörmland medan fem lämnade på Södra Sörmland.

Samtliga bussar kommer att vara utrustade med WiFi för resenärerna, stadstrafiken i Katrineholm, Flen och Nyköping kommer att köras med elbussar, vilket ger en tystare och renare närmiljö.

All trafik ska köras med förnybara drivmedel. Vidare kommer en del turer att köras med mindre fordon för att vara bättre anpassade till resbehovet.

– Vi har utvärderat anbuden i två spår – pris och kvalitet. Nobina Sverige har dels lagt de lägsta anbuden, dels lämnat en kvalitetsbeskrivning som vi bedömer säkrar en bra leveranskvalitet under hela avtalsperioden, säger Åsa Bjerke, ansvarig för upphandlingen på Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

Till skillnad från tidigare avtal är de nu aktuella avtalen incitamentsbaserade. Upp till 25 procent av ersättningen till Nobina kan utgöras av incitament som baseras på NKI (Nöjd Kund Index) och punktlighet. Ju nöjdare kunderna är och trafiken körs, desto mer ersättning får Nobina.

Som helhet bedömer kolletkivtrafikmyndigheten att kostnaderna för trafiken blir något lägre än idag. Bedömningen är att prisnivån är ungefär tio procent under dagens prisnivå.

– Med den här upphandlingen säkerställer vi att bhusstrafiken i Sörmland håller en kundorienterad kvalitet när det gäller punktlighet, bekvämlighet och miljöhänsyn. Långsiktigheten i avtalet gör att kunden kan planera sin framtid och får en förutsägbarhet i vardagen, säger Daniel Portnoff(M) som är vide ordförande för Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

Sedan 2010 är det i huvudsak Nobina som kör trafiken i båda avtalsområdena och således får förlängt förtroende med tio år. Trafikstarten för de nya avtalen är den 18 augusti nästa år. Avtalen gäller tio år och fyra månader för att harmonisera med ordinarie tidtabellsskifte vid avtalstidens slut.

– Vi är stolta över det utökade förtroendet av Sörmlandstrafiken, att få fortsätta att utveckla trafiken i Sörmland och samtidigt bidra till en tystare och renare kollektivtrafik när vi nu etablerar elbusstrafik i större skala, säger Jan Bosaeus, vd på Nobina Sverige.

Tidigast den 15 maj kan parterna skriva avtal.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)