Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

825 miljoner till kollektiv- och cykeltrafik

Östersund får stöd bland annat till elektrifiering av busstrafik på Frösön och etablering av två laddstationer där. Foto: Ulo Maasing.

Totalt 825 miljoner fördelas av Trafikverket till cykel- och kollektivtrafik genom stadsmiljöavtal. Det är femte gången som Trafikverket fördelar statligt stöd inom ramen för stadsmiljöavtalen. Tidigare har 1,73 miljarder kronor beviljats i stöd till satsningar på kollektivtrafik och cykel. I den här omgången handlar det om tolv kommuner och landsting har beviljats stöd från Trafikverket för att genomföra cykel- eller kollektivtrafikåtgärder.

Stödet täcker kostnaderna för åtgärderna, helt eller delvis.

Stödet via stadsmiljöavtalen uppgår till sammanlagt drygt 825 miljonder kronor fördelat på åren 2018–2023.

Totalt får 43 olika åtgärder stöd, varav 14 är inriktade på kollektivtrafik och 29 på cykeltrafik. Stödet till kollektivtrafikåtgärder är 568,5 miljoner kronor och till cykelåtgärder är drygt 257 miljoner kronor.

– Vi uppmuntrar till samverkan i syfte att få ut bra effekter av satsade medel inom stadsmiljöavtalen, säger Lennart Kalander, avdelningschef, Trafikverket. Till exempel beviljas Lidingö stad tillsammans med medsökande Stockholms läns landsting och Stockholms stad ett stöd på 343,5 miljoner kronor för Lilla Lidingöbron. Stockholms läns landsting och medsökande Stockholms stad beviljas 249,67 miljoner kronor i stöd för bland annat cykelåtgärder, åtgärder för stombussar i ytterstaden och tvärbanan i Kista.

De kommuner och landsting som får stöd åtar sig också att geomföra motprestationer, som bidrar till en ökad andel hållbara transporter eller ökat bostadsbyggande. För de 825 miljoner kronor som nu delas ut ska över 100 motprestationer genomföras.

De kommuner och landsting som får stöd är:
Borås stad
Eskilstuna kommun
Helsingborgs stad
Hudiksvalls kommun
Lidingö stad, medsökande Stockholms läns landsting och Stockholms stad
Linköpings kommun, medsökande Region Östergötland
Nacka kommun, medsökande Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting
Solna stad
Stockholms läns landsting, medsökande Stockholms stad
Söderhamns kommun
Ängelholms kommun
Östersunds kommun

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)