Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Göteborgsföretag i samarbete med Keolis i Frankrike

Tomas Gabinus, VD Pilotfish Networks AB och Xavier Hubert, Senior Vice President, Industrial Keolis Group undertecknar ramavtalet mellan parterna.

Det Göteborgsbaserade IT-företaget Pilotfish och den internationella transportjätten Keolis i Frankrike har skrivit ett ramavtal om lösningar inom det som kallas Sakernas internet, Internet of Things (IoT). Keolis kommer att i Frankrike utrusta fordon med en 4G-lösning för internetuppkoppling kallad ”Gateway”. Denna kopplar fordonen och deras utrustning till företagets informationssystem.

Lösningen uppfyller de europeiska standarder och specifikationer inom ITxPT som Keolis står bakom och som backas upp av den internationella kollektivtrafikunionen, UITP.

Gateway-lösningen, som är utvecklad av Pilotifsh, kommer att användas för att i realtid samla in tekniska data från fordonet (till exempel motortemperatur, batteriladdning, alkolås) och från förarens körstil (inbromsningar, acccelerationer med mera).

En analys av insamlade data ger Keolis möjlighet att justera verksamhets- och underhållsprocesser och optimera fordonsflottans prestanda.

Insamlade data ska till exempel användas för att stödja förarträning i syfte att införa och tillämpa ecodriving. Ekologisk körning förbättrar märkbart både komfort och reseupplevelse och spar samtidigt energi. Insamlande och bearbetning av data möjliggör också utveckling av nya affärsmöjligheter.

Först kommer 60 pilotfordon att utrustas. Keolis siktar på att utrusta åtminstone 750 fordon till år 2021 med sikte på att utveckla nya affärslösningar.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)