Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

London storsatsar på elektriska dubbeldäckare

En eldriven dubbeldäckare från den brittiska busstillverkaren Optare i trafik i York. Optare och BYD/Alexander Dennis ska leverera bussarna när London nu gör en storsatsning på batteridrivna dubbeldäckare. Foto: Optare.

London gör nästa år en dramatisk storsatsning på eldrivna dubbeldäckare. Då ska 68 nya, batteridrivna tvåvåningsbussar sättas i trafik på två busslinjer i den brittiska huvudstaden, linjerna 43 och 134. Bussarna kompletterar de fem eldrivna dubbeldäckare som sedan något år går i provtrafik i London.

Bussarna ska levereras av två tillverkare, dels brittiska Optare, dels ett konsortium som består av kinesiska BYD och brittiska Alexander Dennis, ADL.

Det var Londons borgmästare Sadiq Khan som på onsdagsförmiddagen tillkännagav storsatsningen i samband med en stor konferens om luftkvalitet med ledande kommunpolitiker från städer i England och Wales.

Satsningen innebär att antalet elektriska dubbeldäckare i London kommer att mer än tiofaldigas. De båda linjerna, som körs av operatören Metroline, kommer uteslutande att trafikeras av helelektriska tvåvåningsbussar. Bussarna sätts i trafik nästa sommar.

Totalt kommer Transport for London att nästa år ha 240 elbussar i trafik.

– Bussen har en avgörande roll för att minska beroendet av bilar i London. Den här ordern på den enskilt största flottan av elektriska dubbeldäckare i Europa kommer att bidra till att minska utsläppen i huvudstaden. Elbussar är bra för luftkvaliteten och förbättrar kundupplevelsen med mindre buller och vibrationer.

Sedan 2016 går fem BYD batteridrivna dubbeldäckare i trafik på linje 98 i London.

Optare kommer att leverera samtliga 31 elektriska dubbeldäckare, Metrodecker EV, till linje 134 mellan Tottenham Court Road och North Finchley. Enligt tillverkaren klarar bussen över 240 kilometer med 90 passagerare ombord.

37 elektriska dubbeldäckare ska levereras av BYD/Alexander Dennis. Bussarna är av modell Enviro 400 EV och ska trafikera transport for Londons linje 43 från London Bridge till Friern Barnet i norra London.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)