Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina köper stort färdtjänstbolag

Nobina köper det stora färdtjänst- och skolskjutsföretaget Samtrans.Foto: Samtrans.

Nordens största bussoperatör, Nobina, köper Samtrans Skol- och Handikapp-transporter Stockholm AB. Affären blev klar på torsdagen och innebär att Nobina förvärvar Samtrans från TransportIT Group AB.

– Det känns viktigt att lämna över stafettpinnen till någon som vet att förvalta den erfarenhetsbasen. Därför känns det bra att sälja till Nobina. De har ett genuint intresse av att driva och utveckla Samtrans verksamhet samtidigt som de visat engagemang för det vi gör, säger Leif Zetterberg, styrelseordförande för Samtrans moderbolag TransportIT Group.

Förvärvet omfattar hela Samtrans verksamhet, inklusive bland annat varumärke och kontraktsportfölj.

Samtrans hade 2017 en total årlig omsättning om 746 MSEK och huvuddelen av kontrakten sträcker sig till 2020. Enligt Nobina ligger affären i linje med Nobinas strategi att bredda sin affär inom kollektivtrafiken och utveckla erbjudandet till både samhället och kunderna. Köpeskillingen består dels av en fast köpeskilling om 225 MSEK, dels en möjlig tilläggsköpeskilling om högst 225 MSEK.

Köpet, som bland annat är villkorat av ett godkännande från Konkurrensverket väntas slutföras under tredje kvartalet i år.

Samtrans är i dag den ledande aktören inom särskild kollektivtrafik i Stockholms län. Företaget utför, administrerar och samordnar resor för människor med särskilda behov samt skolskjuts.

Samtrans uppdragsgivare finns huvudsakligen inom den offentliga sektorn i Stockholms län. Förvärvet omfattar ca 100 medarbetare inom administration och beställningscentral där verksamheten kommer drivas vidare som ett dotterbolag till Nobina Sverige. Samtrans persontransporter utförs av ca 175 anslutna åkerier med egna fordon och förare – samtliga med kollektivavtal. Dessa avtal fortsätter att löpa som vanligt.

Förvärvet väntas enligt Nobina inte påverka Samtrans dagliga verksamhet, medarbetare eller kunder.

Efter flera år av god tillväxt hade Samtrans under 2017 en omsättning på 746 MSEK fördelat på 24 kontrakt där resultat före skatt uppgick till 106 MSEK. Förvärvet skapar tillväxt och förväntas redan från övertagandet bidra positivt till koncernens resultat och marginal.

Detta innebär affären:

Förvärvet omfattar hela Samtrans Skol- och Handikapptransporter Stockholm AB, inklusive personal och den inneboende kompetens det innebär.

Samtrans får möjlighet att utvecklas under Nobinas erfarna kollektivtrafikvingar.

Samtliga avtal med kommun och landsting fortsätter att gälla.

Samtliga transportörsavtal fortsätter att gälla som vanligt.

Samtliga köruppdrag kommer att fortsätta som vanligt.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)