Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL satsar på solenergi

Solnedgång över Kungsholmen i Stockholm – men över SL går solen upp. foto: Ulo Maasing.

Nu ska SL i Storstockholm satsa på solenergi. Politikerna i trafiknämnden i Stockholms läns landsting och SL:s styrelse kommer på tisdagen att besluta om att utreda förutsättningar för solceller på SL:s fastigheter, exempelvis depåer och stationer.  Utredningen ska bland annat se på var, hur och när som solceller bäst lämpar sig i befintliga och planerade projekt. Inriktningen för arbetet är bäst ekonomi (mest produktion kWh per investerad krona) samt genomförbarhet (hänsyn till hur underhållsplaner, projekt med mera är planerade).

Utredningen är inriktad på ett drygt 20-tal projekt med en maximal installerad solcellsarea av 2500 m2 eller 255 kWe. Totalt handlar det om en potentiell satsning om 12 miljoner kronor per år över 5 år. Denna beräknas i detta skede kunna ge en effekt om ca 5700 kW, vilken i sin tur kan ge cirka 4,5 miljoner kronor (5000 MWh) i årlig besparing motsvarande 4 procent av elanvändningen i SL:s fastighetsbestånd.

– Genom att installera solceller på SL:s fastigheter vill förena ekonomisk hushållning med omtanke om miljön och klimatet. Därmed förenar vi två goda ting på bästa sätt, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Solcellstekniken har nu nått en sådan mognadsgrad att tiden talar för en satsning av detta slag. Vad vi siktar på redan i detta första steg motsvarar i dagsläget hela 3-4 procent av Sveriges totala produktion av solenergi eller ny miljövänlig el motsvarande cirka 2000 ton koldioxid per år.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)