Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Talande bussar i Uppsala i höst

Börjar tala i höst. Foto: Gustav Lundin/Wikimedia Commons.

Med början i oktober 2018 införs successivt yttre utrop på stadsbussarna i Uppsala. Det beslutade politikerna i kollektivtrafiknämnden i Region Uppsala på tisdagen. Yttre utrop finns på bussarna på flera håll i landet, inte alltid utan problem. I Stockholm är utropen avstängda kvälls- och nattetid sedan boende vid busshållplatser klagat på att utropen stör.

Nu är det i alla händelser Uppsalas tur. Sedan flera år tillbaka finns automatiska hållplatsutrop inne i bussarna. Nästa hållplats visas också i text på en ljusskylt. Men det saknas talad information om linjenummer och slutdestination på utsidan av bussen vid ingångsdörren.

En inventering och utredning som Kollektivtrafikförvaltningen UL gjort visar att många stadsbussar har högtalare och är i övrigt förberedda för att yttre utrop ska fungera. Därför kan utropen komma igång successivt redan under fjärde kvartalet i år.

Förutom beslutet att införa yttre utrop på stadsbussarna i Uppsala beslutade också kollektivtrafiknämnden att uppdra till förvaltningen att ta fram ett förslag för att även regionbussar ska förses med yttre utrop.

– Att ha koll på vilken busslinje som kommer och vart den går när en buss stannar vid en hållplats är självklart för alla oss med normalgod syn. Men alla kan inte ta del av information som visas på skyltar och därför är det viktigt att via en högtalare på utsidan av bussen ge information om linjenummer och destination på hållplatser där flera linjer stannar, säger Jenny Lundström(MP), förste vice ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Uppsala.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)