Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler elbussar från Solaris till Norge

Kristiansand är den andra norska staden med elbussar från Solaris i trafik. Foto: Solaris.

I den norska staden Kristiansand sattes den gångna månaden fem elbussar från Solaris i trafik på en av stadsbusslinjerna, linje 10. Därmed blir Kristiansand den andra staden i Norge med elbussar från Solaris. Sedan tidigare kör elbussar från samma tillverkare i Oslo. Operatör i Kristiansand är det stora norska trafikföretaget Boreal Buss AS. Enligt Solaris är kontraktsvärdet tre miljoner euro, dvs cirka 31 miljoner SEK.

Bussarna till Kristiansand är normallånga stadsbussar, alltså tolvmetersbussar, med två motorer på vardera 125 kW monterade på drivaxeln. För energilagringen används Solaris batterier på 145 kWh.

Laddning sker via pantograf monterad på busstaket och förberedd för 300 kW laddning. Dessutom finns pluginladdning.

All belysning, både inne i bussen och exteriört utgörs av LED-belysning. Bussarna är utrustade med luftkonditionering som också kan användas för värme. Ombord finns också femton dubbla USB-uttag för passagerarna.

Solaris har funnits på den norska marknaden sedan 2006 och har sedan dess levererat närmare 550 bussar till 20 norska städer. De första fyra elbussarna levererades till trafikföretag i Oslo förra året.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)