Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler ska ta bussen ut i naturen

Det ska bli lättare att ta bussen ut i naturen enligt besöksnäringens strategi för naturturism. Foto: Östgötatrafiken.

Med målet att fler ska använda sig kollektiva transporter till naturupplevelser har besöksnäringen i Sverige antagit en nationell strategi för naturturism. Strategin presenterades tidigare i sommar. I strategin lyfts bussens fördelar fram. Bakom strategin står Naturturismföretagen (tidigare Ekoturismföreningen) tillsammans med Svensk Turism (där Sveriges Bussföretag är medlem via Transportföretagen) och Visita.

”Snabba, bekväma och klimatsmarta transporter är faktorer som starkt bidrar till den svenska besöksnäringens konkurrenskraft. Naturturismens särskilda utmaning är att många företag verkar långt ifrån flygplatser, järnvägsstationer och andra större knutpunkter. Dessa företag är därför i hög grad beroende av att sammankopplingen mellan olika trafikslag fungerar, så att resan från storstäder och viktiga internationella knutpunkter till resten av landet säkerställs under hela året”,  heter det i strategin.

– Det är glädjande att bussen lyfts i sammanhang som fokuserar på hållbar och klimatsmart turism, säger Anna Grönlund, vice vd på Sveriges Bussföretag och medlem av Svensk Turisms styrelse.

Och det börjar röra på sig.

– I år kommer för första gången en buss med besökare som ska vandra, bo och äta här i Tivedens nationalpark under en helg. Det tycker vi är banbrytande, klimatsmart och jättespännande. Inte minst mot bakgrund av att myndigheter och offentliga aktörer vanligtvis mest tänker egen bil för svenskar och flyg för internationella besökare, säger Jessica Sannö som driver naturtursimdestinationen Ösjönäs.

I strategin för naturturism föreslås bland annat att skolbussar kan användas för lokala transfers under helgerna eller att vissa busslinjer kan förlängas med några hållplatser i samband med ledigheter och semestrar.

”Besöksnäringens aktörer måste i framtiden bli ännu bättre på att erbjuda besökaren en möjlighet att göra hela resan på ett klimatsmart vis. Ett alternativ är i vissa fall att företagen erbjuder upphämtning vid tågstationer och busshållplatser, men sådana lösningar har hämmats av krångliga regler kring resegaranti och taxiverksamhet. En annan möjlighet är en fördjupad samverkan med taxinäringen och privata bussbolag, som har ett väl utbyggt system för att hantera flexibla resor”, heter det i strategin.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)