Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fyraårigt trafikavtal i nästa Gotlandsupphandling

Nästa upphandling av busstrafiken på Gotland blir på ett fyraårigt avtal. Foto: Ulo Maasing.

Det är som en återgång till flydda tider när Gotland ska göra nästa upphandling av busstrafik. Då, när systemet med upphandlingar var nytt, var det inte ovanligt med avtal på endast fyra eller fem år. Och nästa upphandling av busstrafiken på Gotland kommer att gälla en period på just fyra år, till skillnad från de åtta – tio som nu är vanligt.

Anledningen är att Gotlands kommun inte hinner få fram ett tillräckligt bra regionalt trafikförsörjningsprogram i tid, skriver Helagotland.se.

Det nuvarande avtalet för kollektivtrafiken på Gotland löper ut nästa år. Men under arbetet med en ny upphandling har man konstaterat att det regionala trafikförsörjningsprogrammet inte håller tillräckligt hög nivå för en kommande upphandling. Programmet innehåller politiska mål och strategier och ska ligga till grund för upphandlingen.

För att ändra programmet så att det håller måttet kommer därför Region Gotland att förlänga det befintliga trafikavtalet med Gotlandsbuss. Förlängningen blir på ett år, så att avtalet löper ut 2020 istället för nästa år.

Därefter ska Gotland upphandla ett nytt trafikavtal för perioden 2020 – 2024. Först därefter är det dags för att upphandla ett tioårigt avtal.

– Vi blir sist i Sverige med omställningen till en mer miljövänlig busstrafik. Risken är uppenbar att en så kort upphandling kommer att gälla trafik med befintliga bussar. Ingen kan göra stora investeringar för en så kort avtalstid, säger Lars Thomsson, centerpolitiker, till Helagotland.se.

Även Meit Fohlin (S) är missnöjd med situationen,.

– Vi sitter i ett väldigt dåligt avtal nu och det finns många kockar i den soppa vi har i dag. Jag är också missnöjd med att kollektivtrafiken upphandlas på fyra plus tio år. Fördelen är att vi hinner få en trafikförsörjningsprogram som passar bättre in i vår tid, säger hon till Helagotland.se.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)