Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norskt bussföretag ska köra regionbussar i Jämtland

Norska Trønderbilene tog hem stor regionbussupphandling i Jämtland. Foto: Ulo Maasing.

Avtalet för att utföra regionbusstrafiken i de aktuella kommunerna tilldelades ett annat bussföretag redan i december 2018, men begäran om överprövning lämnades in hos Förvaltningsrätten i Härnösand. Anledningen var att det under pågående upphandling beslutades om nedläggning av Bussgods i Jämtland. Förvaltningsrätten ansåg att detta innebar för stora förändringar i förhållande till anbudsunderlaget. Länstrafiken valde då att göra om upphandlingen.

Den ursprungliga upphandlingen vanns av statliga norska Nettbuss som nu inte får trafiken.

– Trots att vi fick göra om upphandlingen har vi haft ett stort intresse från marknaden och anbudspriset hamnade i nivå med den tidigare upphandlingen, säger Per-David Wennberg, vd för Länstrafiken i Jämtlands län AB.

– En överprövning innebär alltid en försening och ökade kostnader. Vi har rättat oss efter Förvaltningsrättens dom och gjort om upphandlingen. Det har varit viktigt att minimera förseningen och med det hålla nere kostnaden för skattebetalarna, säger Elisabet Sjöström, styrelseordförande för Länstrafiken i Jämtland.

Trønderbilene AS kommer enligt Länstrafiken att erbjuda alla berörda bussförare anställning. Alla bussar kommer att drivas med fossilfria förnyelsebara bränslen från start.

Trønderbilene ingår i den norska Torghattenkoncernen och är ett av Norges största bussföretag med cirka 720 anställda, 560 bussar och en årsomsättning på 654 miljoner norska kronor.

Företaget har sitt huvudkontor i Levanger och kör linjetrafik, skolbussar mm i Trøndelag, Oppland, Hedmark och Telemarks fylken i Norge.

Trønderbilene AS är ett helägt dotterbolag till Torghatten ASA som är en av Norges ledande transportkoncerner med 7 000 anställda och en årsomsättning på 9,7 miljarder kronor.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)