Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Olycksbussen i Finland körde för fort

Olycksbussen i Finland körde i 100 kilometer i timmen. Arkivbild:Ulo Maasing.

Den buss som var inblandad i en svår trafikolycka söder om staden Kuopio i östra Finland på fredagen körde för fort. Det visar utredningar, rapporterar finska medier. Bussen, från det finska bussföretaget Kemin Liikene, hade på morgonen hämtat en grupp på tjugo pensionärer från Kalix Sångklubb i Kalix för en resa till ett spahotell. Vid olyckan störtade bussen från en bro, ner på en järnväg varvid fyra personer omkom. Innan bussen störtade ner från bron hade den kolliderat med fem bilar. Tre av de skadade ligger alltjämt kvar på sjukhus för intensivvård.

Enligt den finska Olycksutredningscentralen körde bussen i 100 kilometer i timmen när olyckan inträffade.

Sakari Lauriala som är kommunikationschef på Olycksutredningscentralen säger till det finska radio- och TV-företaget YLE att den farten passar på en motorväg men inte i en korsning. Under resan hade passagerarna också upprepade gånger bett föraren att köra långsammare.

Inledningsvis trodde myndigheterna att bussens bromsar inte fungerade, och föraren uppgav också till en början att bromsarna inte tog. Men den tekniska undersökningen, som slutfördes i helgen, har visat att såväl bromsar som däck var i gott skick.

Bussföraren uppges ha varit erfaren och ha kört buss i tiotals år.

Det finska Trafiksäkerhetsverket, Trafi, analyserar nu data från bussens färdskrivare.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)