Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busstillverkare utbildar hundratals brandmän

Solaris har utbildat närmare 800 brandmän för att ge dem ökade kunskaper vid räddningsinsatser som gäller bussar. Här får en grupp brandmän i staden Jaworzno lära sig mer om elbussar. Foto: Solaris.

Närmare 800 brandmän och 25 bilinspektörer har av den polska busstillverkaren Solaris utbildats i hur moderna stadsbussar är konstruerade. Syftet har varit att sprida kunskap inom den polska räddningstjänsten när det gäller räddningsinsatser i situationer där bussar är inblandade. Utbildningarna har letts av experter från Solaris.

Deltagarna från räddningstjänster runt om i Polen har bland annat fått lära sig hur man på ett säkert sätt kopplar ifrån bussbatterier, hur man hanterar högspänning i elbussar och hur man på ett säkert sätt kan evakuera förare och passagerare ur en buss vid trafikolyckor och andra händelser där en buss är inblandad.

Redan 2005 införde Solaris utbildning för bussförare i säker körning på en testbana nära staden Poznan.

Sedan 2013 får deltagare i brandmannautbildningen kunskaper i hur bussar är konstruerade.

– De får också lära sig hur de ska agera i akuta situationer som bränder eller trafikolyckor i städer. Våra övningar är ett perfekt komplement till de teoretiska kunskaper som skolan ger. En av de saker vi lär ut är hur man på ett säkert sätt kopplar ifrån bussbatterierna och handskas med högspänningsinstallationer i elfordon, berättar Błażej Pacholski, utbildningsansvarig för alternativa drivlinor vid Solaris.

– Vi ger också vägledning i hur man evakuerar förare och passagerare, beroende på hur bussen är byggd och inredd. Vi lägger en särskild tonvikt på nödutgångarna och diskuterar olika scenarior.

I samband med att Solaris har levererat 23 elbussar till Jaworzno har all personal i räddningstjänsten fått lära sig bland annat hur man hanterar högspänningsinstallationer. Foto: Ulo Maasing.

Solaris har i det här sammanhanget utvecklat ett nära samarbete med räddningstjänsten i staden Jaworzno. Bakgrunden är att det kommunala bussbolaget där har 23 Solaristillverkade elbussar i trafik.

– Elbussar innebär ytterligare en aspekt när det gäller räddningsutbildning, säger Błażej Pacholski.

– I Jaworzno hade vi utbildningar för hela räddningstjänsten i Schlesien 2015 och 2017 i samband med leveranserna av elbussarna till Jaworzno, säger Błażej Pacholski och pekar på en rad andra städer där man haft utbildningar i samband med leveranser av bussar med alternativ drivlina.

I år planerar Solaris ytterligare två utbildningar för medarbetare i räddningstjänsten. Den ena omfattar bussar med helelektrisk drivlina och hybridbussar, den andra gäller gasbussar.

Men det är inte bara räddningstjänsten som drar nytta av samarbetet med Solaris. Busstillverkaren har i gengäld fått tillgång till testanläggningar vid räddningsskolan där man under kontrollerade förhållanden har kunnat studera bränder i batterier i elbussar. Inom kort kommer också lärare från skolan att utbilda anställda hos Solaris i första hjälpen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)