Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trafikanter gillar elbussar

58 procent av trafikanterna är beredda att betala mer via biljettpriser, vägskatter eller trängselavgifter för att få fler elbussar i trafik visar en brittisk undersökning. Foto: Volvo Bussar.

En klar majoritet, 58 procent, av trafikanterna är beredda att betala mer via biljettpriser, vägskatter eller trängselavgifter för att få fler elbussar i trafik i kombination med nödvändig infrastruktur för dessa. 55 procent anser att mer bör göras i stadsplaneringen för att prioritera busstrafiken och göra bussresorna snabbare och 82 procent anser att luftkvaliteten är en viktig fråga för dem. 41 procent säger sig också acceptera längre restider när infrastrukturen uppgraderas. Det framgår av en undersökning i Storbritannien, gjord av undersökningsföretaget Censuswide på uppdrag av Volvo Bussar.

I undersökningen intervjuades 1 034 britter – bilförare, buss-, tåg- och taxipassagerare, motorcyklister, cyklister och fotgängare. Och britterna älskar sina bilar. 47 procent uppger att det är deras vanligast transportmedel även om det finns skillnader mellan åldrarna.

Äldre använder bilen mycket mer än yngre. Av 16 – 24-åringarna har 28 procent bilen som sitt vanligaste transportmedel – men 61 procent av dem räknar med att bilen kommer att vara det viktigaste transportmedlet för dem om femton år.

– Ju fler som reser individuellt, desto större kommer trängseln på gatorna att bli, även om bilarna är elektriska. Det ger långsammare resor för alla. Vi behöver få människor att välja andra lösningar som bussar så att fler kan ta sig fram på våra gator. Därför måste vi visualisera och skapa framtidens busstrafik, en ny verklighet som ändrar människors inställning.

– Det handlar om miljömässigt tilltalande lösningar som levererar de transportlösningar som människor behöver. Om busstrafiken är sådan kan vi minska trängseln och förbättra luftkvaliteten i städerna genom att folk väljer elbussen, säger Volvo Bussars vd Håkan Agnevall.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)