Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Grönt för mer förarlöst

Nobina har fått klartecken från Transportstyrelsen att köra förarlöst i Barkarbystaden, nordväst om Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Bussoperatören Nobina har fått klartecken från Transportstyrelsen för att utöka försöken med självkörande bussar på allmän väg. Det nya försöket ska pågå i tre år i Barkarbystaden i Järfälla, nordväst om Stockholm med sikte på fortsättning efter treårsperioden. I Barkarbystaden gör SL, Järfälla kommun och Nobina en satsning på innovativ kollektivtrafik med bland annat eldriven BRT.

För snart ett år sedan inleddes det första försöket med självkörande bussar på allmän väg i Kista i norra Stockholm. Nobina får nu utöka försöket till att gälla området i och kring Barkabystaden.

De självkörande bussarna ska användas för att testa olika kollektivtrafiklösningar, dels gå i linjetrafik, dels anropsstyras av resenärerna. Bussarna följer en virtuell räls som är inspelad i förväg. Gps och sensorer läser av omgivningen under färd och säkerställer att bussen inte avviker mer än några centimeter i sidled från den virtuella rälsen.

Transportstyrelsen har även gett tillstånd till Nobina att köra självkörande buss i Kungsträdgården under en dag den 16 september.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)