Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vägen vidare för bussbranschen

Turist- och beställningstrafiken är i fokus när Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund samtalar med Susanne Andersson Pripp, Svensk Turism, och mångårige bussföretagaren Ken Forsberg i den andra filmen i serien Bussbranschen 2030.

Framtiden är i fokus i en ny serie filmer från Sveriges Bussföretag som vi presenterar här på bussmagasinet.se. Nu kan vi visa den andra filmen i serien Bussbranschen 2030, där Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund samtalar med nyckelpersoner i och kring bussnäringen. I det här avsnittet handlar det om turist- och beställningstrafik och Annas gäster är Susanne Andersson Pripp, ordförande i Svensk Turism och vd för Hotell Ett samt Ken Forsberg, mångårig aktiv bussföretagare.

Sedan förra året har branschorganisationen Sveriges Bussföretag arbetat med projektet Bussbranschen 2030. Projektet inleddes med att den nationella forskningsorganisationen K2 fick i uppdrag att i samverkan med förbundet ta fram omvärldsanalys med tidsperspektivet 2030. Arbetet resulterade i rapporten Vilken framtid har bussen från K2 i oktober 2017. I den första filmen i den här serien samtalade Anna Grönlund med K2:s föreståndare John Hultén.

Det fyra framtidsscenarion som tecknas i rapporten Vilken framtid har bussen har alla tonvikt på den tekniska utvecklingen och omvärldens påverkan på den svenska bussbranschen. Utgångspunkten är dagsläget och branschens nuvarande struktur.

Framtidsbilden ”Mer av samma” beskriver en bild av busstrafiken 2030 som inte innebär förändringar som är väsensskilda från dagens situation. Det var den bild som de flesta i Sveriges Bussföretags styrelse och arbetsgrupper såg som rimlig i ett perspektiv fram till 2030.

Därför är också det scenariot utgångspunkt i den framtidsbild Sveriges Bussföretag nu tecknar. Men man gör en fördjupad analys av utvecklingen med perspektiv som branschens struktur och produktutveckling.

Sveriges Bussföretag tror också att dagens tydliga trender mot ökad elektrifiering och ökad framkomlighet för kollektivtrafiken i storstäder, i form av olika politiska beslut om inskränkningar för privatbilar, ger bussen och bussbranschen en renässans. Detta eftersom bussen och bussföretagen erbjuder lösningar som bygger på klimatsmarta, flexibla och trygga persontransporter.

Nu publicerar Sveriges Bussföretag sin framtidsbild ”2030 Vår väg vidare” som du kan ladda ner här.

Samtidigt inleder Sveriges Bussföretag samtal om framtiden med personer i den svenska bussbranschens omvärld som påverkar vår närings framtid och villkor. Några av samtalen filmas och sänds på www.sverigesbussforetag.se och www.bussmagasinet.se.

Med rapporten ”Vilken framtid har bussen” och framtidsbilden ”2030 Vår väg vidare” vill organisationen fördjupa samtalen om näringens utveckling och möjligheter.

Här är den andra filmen i serien Bussbranschen 2030:

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Buss-TV, Bussbranschen 2030, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)